Marketingul locurilor – promovare localităţilor şi regiunilor mici

Conducerea, dezvoltarea comunităţilor locale presupune un efort şi cunoştiinţe speciale. Conducerea unor localităţi mai mic, cu un personal redus, trebuie să rezolve o serie de probleme de natură foarte diferită. Începând cu probleme administrative, investiţii, probleme financiar-contabile, până la problemele, reclamaţiile de zi de zi, având ca sursă unele situaţii sociale sau de infrastructură locală. De multe ori, uităm de unele aspecte legate de marketingul locurilor şi de resursele umane.

Primarii din localităţile mai mici, liderii unor reguni pot deveni mult mai eficienţi şi de succes, utilizând aceste instrumente, posibilităţi.

Auzim foarte des reclamaţii, că nu există locuri de muncă la sate şi în oraşe mici, nu există investitori. Din când în când, suntem chir invidioşi pe unele localităţi vecine unde a apărut un investitor. Sau se deschide o unitate de turism, care se dovedeşte a fi de succes. În alte locuri, există un peisaj fantastic, monumente istorice şi tot nu apar turiştii. Ba, din contră, pleacă şi tinerii din regiune şi specialiştii.

Toate acestea nu sunt din pură întâmplare. Trebuie şi se poate lua măsuri concrete pentru schimbarea situaţiei. Unii dintre noi, au luat măsuri şi au deja succes: au atras investitori, vezi unele localităţi din zona Arad, (sate cu câteva mii de locuitori, au atras investiţii de zeci de milioane euro, care dau de lucru la 500-600 de persoane). Alte zone dezvoltă programe turistice, de ex. Zona Bran, Sibiu –  fostă Capitală Culturală Europeană sau Praid – cu Festivalul Sarmalelor. Alţi stau şi aşteaptă neputincioşi ca situaţia să se schimbe, sau se plâng autorităţilor. Dacă nu luăm măsuri, sigur nu vom avea rezultate.

Măsuri concrete: apelăm la o analogie simplistă, relaţia medic pacient. Trebuie să analizăm, să diagnostizăm cu precizie problema, trebuie să căutăm soluţii, tratament.

Strategia de marketing locală – să ne imaginăm, să desenăm imaginea localităţii, regiunii în viitor. Cum dorim să arate peste 5-10 ani, ce imagine să aibă? Este nevoie de obiective, măsuri, planuri concrete, armonizate. Dacă dorim să dezvoltăm turismul rural, atunci să avem infrastructura minimă, drumuri, posibilităţi de agrement.

Target – să definim, categoriile pe care dorim să le atragem, sau cărora dorim să vindem produsele. De ex. turişti din români din oraşe mari sau turişti ecologici, din zona germană a UE. Alt exemplu, dorim să comercializăm produsele tradiţionale. Unele zone: Bran, Valea Prahovei, Corund au succes mult mai mare în astfel de încercări. Vând de multe ori produse făcute în alte zone la preţuri mult mai mari, fie vorba, de ceramică, produse din lână sau alimente tradiţionale. Important este că unele zone au „brevetat” în mintea cumpărătorilor unele produse: vin de bordeaux, pălincă de zalău, „kürtős kalács” – colac secuiesc, Aceştia pot vinde mai uşor aceste categorii de produse.

Responsabili, executanţi – cine pot duce la bun sfârşit aceste proiecte? Liderii comunităţilor locale trebuie să promoveze,  dar este indicat să colaboreze cu consultanţi, specialişti externi. Astfel se combină cunoştinţele teoretice şi experienţa, cu cunoaşterea specificului local.

Rezultate aşteptate – se dezvoltă imaginea internă şi externă a regiunilor, pot atrage mai uşor investitori şi turişti. Venituri mai mari pentru primării. Este mai uşor să convingi tinerii, specialiştii şi intreprinzătorii locali să rămână sau să se întoarcă acasă.

Székely Szilárd, Asti Advertising srl.

Comments are closed.